American Dream : Roman in US

In zori , in Romania , s-au aflat rezultatele alegerilor din America. Previzibil , Obama si-a adjudecat un nou mandat , asigurand o continuitate „reformelor” incepute in mandatul sau. Semn ca electorii americani au inteles ca reconstructia unei tari nu se poate face pe termen scurt si strategiile necesita timp de implementare.

Maturitatea electoratului american a fost oglindita in cozile de asteptare pentru a vota. O imagine ciudata pentru romanii care , din lipsa de un subiect al alegerilor, evita cu gratie sectiile de votare.

M-am intrebat cum vede un roman ajuns in America sistemul lor democratic. Cum intelege diferentele dupa impactul cu societatea americana . Ce motiveaza un roman, din punct de vedere politic, sa plece si apoi sa se intoarca. Macinata de aceste curiozitati , l-am intrebat pe Vlad cum e sa traiesti in America in perioada electorala . Voiam sa ascult povestea unui roman de rand ajuns in tara tuturor posibilitatilor.Am vrut sa vad prin ochii lui experienta numita „american dream”.

Vlad Brad a plecat in USA in 1994 .

Cetatean al unei tari cu o democratie experimentala , ieseanul ajuns in America, caracterizeaza bataliile politice americane ca fiind foarte aprinse:Le-am trait la nivel maxim…eu fiind democrat si cumnatul meu, om cu doctorat luat la o universitate americana, fiind republican. Am asistat la o dezbatere pe temele politicii americane, si in acest context, tratatul NAFTA( Nord AmerIcan Free Trade Agreement) sustinut de Clinton, in Toronto.Bestial!! Claritate, lipsa de ambiguitate, fara promisiuni desarte, cu obiective precise , trasate pe termen lung….superb!! Si participarea studentilor de la universitatea Toronto foarte activa. Sistemul legislativ american, este , dupa mine , un sistem in care alegatorul este mai bine reprezentat, fiind un sistem cu electori…dar , in ultima perioada , se pare ca grupurile de interese, asa numitii lobbisti, inclina balanta in favoarea marilor companii.

Vlad  a urmarit ambele campanii ale lui G.W. Bush, a participat in SUA la greve sindicale si sedinte de sindicat :dupa sedinta de sindicat, la o uzina Ford….le-am spus ca daca mai indraznesc sa-mi spuna ca provin dintr-o tara comunista, ii bat.Mai comunista decit sedinta sindicala de acolo nu am vazut ceva in viata mea.

L-am intrebat in ce termeni vede el diferentele intre sistemele electorale din Romania si SUA. Ce ii face pe politicienii americani atat de speciali si plini de charm. Si cum se vad , de acolo, din USA, campaniile electorale mioritice.

Diferenta intre sistemul electoral din Statele Unite si cel din Romania?

Prea putin spus diferenta.Nu exista alta asemanare decat in denumire…In rest, nimic nu este la fel.

Pornim de la calitatea morala si profesionala a candidatilor.Acolo, in US, candidatul propus , pe linie de partid sau alianta, este in primul rand un om care este cunoscut in comunitate.Este cel care ii ajuta, este cel care le asculta doleantele, este cel care le solutioneaza sesizarile catre municipalitate, este cel in care comuniatea are incredere, este cel care face propuneri catre organele locale , propuneri bazate pe o comunicare deschisa si onesta intre comunitate si organele locale.Si in primul rind, este cel care este constant in convingerile politice,cel care are o lunga cariera in sanul unui SINGUR partid, cel care a sacrificat mult din viata personala pentru idealurile si ideile sale politice, cel care cu argumentul unei vieti oneste si deschise oricarui , se prezinta in fata comunitatii solicitand votul si increderea lor.

Ce pot spune despre toate astea vis-a-vis de situatia din Romania?Nimic! Aici fiecare stie cum este “propulsat” un candidat.De multe ori fara pregatire profesionala sau morala adecvata postului ,oameni fara experienta , dar obedienti partidului,oameni care “in numele binelui partidului” sacrifica comunitatea si nevoile celor care ii aleg,oameni care odata aLesi, nu mai sunt “disponibili” comunitatii sau propunerilor celor din circumscriptie.Oameni care sar de atitea ori din “barca” partidului aflat la putere, ca nu mai stii ce ideal sau convingere politica au…oameni care au o singura grija si un singur ideal: de a fi mereu alesi.

Raliurile electorale americane, de la nivelul de alegere a consilierilor municipali pana la nivelul alegerilor prezidentiale se bazeaza foarte mult pe interactiunea permanenta cu electorii, cu cei ce vor acorda votul si increderea .Intotdeauna este foarte important sa fie cat mai bine inteles mesajul care il transmite candidatul catre marea masa de votanti. Bineinteles ca in cadrul procesului electoral sunt strategii facute pe micsorarea electoratului adversarului.Si aici intervin multe reclame platite in care este prezentata activitatea trecuta a adversarului politic, precum si promisiunile desarte facute .

Ma gandesc la ce s-ar putea spune despre promisiunile facute de catre politicienii romani in campania electorala si rezultatele de dupa.Nu cred ca este persoana majora si vaccinata in Romania de azi care sa poata spune ceva frumos despre subiectul asta.

Rade. Il intreb ce l-a impresionat cel mai mult in campaniile electorale de peste ocean.

Simplul fapt ca am stat acasa, ca a trecut pe la usa mea un candidat, care mi-a strans mana si a stat de vorba cateva minute, asigurand-ma de indeplinirea promisiunilor facute;simplul fapt ca se intereseaza de cum imi este , cu ce mi-ar mai putea fi de folos;simplul fapt ca existenta spiritului civic in fiecare membru al comunitatii nu este mort;toatea astea fac din procesul electoral o chestiune de onoare, de mandrie si responsabilitate.

LIV…Low Information Voter.Votant cu un nivel redus de informare.Votant majoritar in Romania de azi.Votant ce poate fi cumparat cu un bidon de ulei si doua galeti.Votanti ce sunt usor manevrabili de catre autoritatile locale interesate in influentarea deciziilor electorale:mareaaaa masa de romani!Oamenii care spun”nu ma duc la vot, nu ma intereseaza”,oamenii ce ajung la cabina de vot cu o parere si voteaza altceva.Cei care ne influenteaza viata de atatia si atatia ani.Cei din cauza carora avem un asemenea Parlament,cei ce voteaza Becali la PNL…Cei din cauza carora se poate gandi PNL-ul sa il bage pe Becali in liste…Vezi? Astia suntem si ne meritam alesii..noi le permitem asa ceva!

LIV…low information voters in USA.Oamenii care de asemenea nu stiu multe despre candidat si propunerile lor legislative,insa nu pot fi cumparati cu o sticla de ulei si doua pelerine,nu pot fi manevrati in scopul influentarii rezultatelor electorale de catre primar prin amenintarea sistarii ajutoarelor sociale sau a ajutorului de caldura…Aici e uriasa diferenta! 

Il intreb ce ar mai fi de spus in conditiile date. Cum vede el solutia pentru normalitate in Romania noastra sufocata de interese .

„Ce ar mai fi de zis? Satisfactia imensa pentru alegerea unui candidat ? Amaraciunea sincera si promisiunea de “ vom fi mai buni peste 4 ani”..?!Acolo!!
Dezamagirea si scarba fata de compromisul facut in alegera unui candidat ???!Aici! Mana care parca se usuca atunci cand esti “fortat” in alegerea unui “cel mai mic rau”…Dezgust si dorinta de a pleca in alt loc…un loc care chiar daca este si el potrivit a servi scopului unui alt ”boss” decat poporul,macar iti da senzatia de normalitate….!”

22 de gânduri despre „American Dream : Roman in US

    • Cristina, ignoranta e un cuvant prea tare. Nu este un articol de specialitate , nu am unui specialist sa imi vorbeasca despre America. Am cerut asta unui roman normal , la fel ca noi toti , care a avut parte de experienta americana. Este un punct de vedere. Nu o referinta. O poveste . Povestile nu pot fi clasificate drept o ignoranta totala….

      • Daca povestea nu este adevarata face parte din capitolul fictiune. Daca nu este adevarat dar trecuta ca fiind adevarata face parte din capitolul ignoranta.

        Da, este parerea unui om normal, dar parerea lui nu este bazata pe adevar, ci pe ignoranta. Multi sufera de boala asta de a vorbi fara ca sa stie adevarul. Ceea ce a explicat tipul mai sus dovedeste superficialitate in a intelege lucrurile asa cum sint.

      • Este un punct de vedere. O experienta proprie. Asa a perceput-o, asa o povesteste. Repet, daca voiam un punct de vedere de referinta apelam la un specialist . Asa cum am scris in articol , eu am vrut parerea unui om normal , de rand. Avem suficienti analisti si parereologi „avizati”. Sa vedem cum arata si experientele proprii ale unor oameni normali.

      • Om normal in contextul asta inseamna un om care nu este un specialist in problema .

        Nu are nicio legatura cu informatul . Spune-mi, te rog , tu locuiesti in USA?

      • Da, locuiesc in USA de 17 ani. Iti promit ca nu am facut nici o scoala de specializare in politica. Am citit si m-am informat. Asa cum am aratat in comentariu, tipul este de o superficialitate suparatoare.

  1. eu vreau sa imi dea mita barrack hehehe .. ce a dat udrea ? a pantofi la inundatii …..ce vorbim noi de america ? indiferent cum sunt ei …. alegatorul la ei chiar conteaza ei chiar voteaza nu caricatura de vot de la noi … caragiale neica … votezi ce vrei si iese cine trebuie !!!

  2. de multe ori ma uit in calendar ( nu ca pisica ) si vreau sa vad in ce an suntem pt ca este atat de ” real” tot ceea ce a scris caragiale ca anul 2012 mi se pare ……ciudat !!! o rusine .. asta este sistemul de vot din Romania !!

  3. Semn ca electorii americani au inteles ca reconstructia unei tari nu se poate face pe termen scurt si strategiile necesita timp de implementare.

    Prostii. Trebuie sa comparam Recesia din ’80 cu cea din ’08. Dupa 4 ani, cea din ’80, mult mai severa, s-a vazut ca economia crestea ci 6-8%. Dupa 4 ani de Obama, economia creste cu 1.2% Si nu a fost atit de severa ca pe timpul lui Carter. Deci cum se poate ca Reagan a putut sa „reconstruiasca tara” pe termen scurt, dar Obama nu poate? Diferenta: Obama nu vrea.

    Mai comunista decit sedinta sindicala de acolo nu am vazut ceva in viata mea.

    Tipul confunda sindicatele cu America. Doua lucruri diferite. Sindicatele sint socialiste/comuniste. Sindicatele nu reprezinta America.

    este cel care este constant in convingerile politice,cel care are o lunga cariera in sanul unui SINGUR partid

    Tipul nu stie ca Reagan a fost democrat inainte de a trece la republicani? Sau ca Lieberman a fost democrat inainte de a trece la independenti? Sau ca Arlen Specter a fost republican inainte de a trece la democrati? Ce i se pare constant si in sinul unui SINGUR partid??

    Oamenii care de asemenea nu stiu multe despre candidat si propunerile lor legislative,insa nu pot fi cumparati cu o sticla de ulei si doua pelerine,

    Obama a cistigat pe promisiunea de avorturi si anticonceptionale pe gratis, prelungirea perioadei de somaj, mai multe ajutoruri sociale. Cine spune ca nu pot fi cumparati??

    • Cristina, repet , nu este un interviu cu un specialist, este doar un punct de vedere. Asa cum si tu ai un punct de vedere.
      Povestea nu devin un punct de referinta. Vorbim despre un subiect extins si foaarte interpretabil.
      Comparatiile dintre anii 80 si 08 pot fi corecte. Dar sa nu uitam ca in tot acest interval de timp , lumea nu a stat in loc si foarte multe s-au schimbat: pornind de la un razboi declarat terorismului care a produs o uriasa gaura in bugetul US , pana la schimbarile economice geopolitice Aplicabilitatea economica este cu totul alta acum si cu adevarat strategiile se implementeaza mai greu. Asta este opinia mea.

      • Nu am inteles referinta ca nu este un interviu cu un specialist. Specialist in ce? In citirea unor informatii la indemina tuturor?

        Eu nu am un punct de vedere. Numerele nu mint. Si pe vremea lui Reagan a fost razboi. Apoi, daca gaura in buget e problema, de ce Obama a dublat-o in loc sa o injumatateasca? Schimbarile in rau pe care le-a facut Obama a putut sa le implementeze in 4 ani, dar pe cele bune nu? Cum vine asta? Si, de exemplu, care ar fi cele bune pentru care ii mai trebuie timp?

      • Ai spus ca este pareea ta ca strategiile se implementeaza mai greu. Deci stii despre ce fel de strategii vorbesti. Poti sa-mi dai un exemplu de o strategie buna si de ce este mai greu s-o implementezi? Eu nu vreau parerea unui specialist, eu vreau sa inteleg de ce ai ajuns la opinia asta.

      • Cristina, arunca o privire la tot ce s-a intamplat in ultimii 11 ani in US , la relatiile sale diplomatice, la politica externa pe care a dus-o, la cutremurele financiare , la situatiile conexe din Europa. Nu mai este la fel de usor ca acum aprox 20 de ani! Eu nu apar pe nimeni , nu mi-am exprimat optiune Obama sau nu Obama. Vad ca tu ai o problema cu Obama.

      • Stiu ce se intimpla in US de 17 ani. Vad cum aluneca in jos tot mai mult. Aici nu este vorba de Obama sau nu Obama, aici este vorba despre superficialitatea cu care se propaga ideile. Am dovedit ca ce a spus tipul de mai sus sint minciuni. Da, sint parerile lui, dar sint pareri false, ca si cum eu as spune ca luna e facuta din brinza. Doar pentru ca e parerea mea nu inseamna ca este si adevarat.

        Eu sint interesata despre parerea ta, ce anume te face sa spui ca unele lucruri sint mai greu de implementat, care sint acele lucruri?

      • Daca traiesti in US de 17 ani stii foarte bine care sunt acele lucruri greu de implementat. Nu ti le spun eu din Romania. Tot ce pot eu sa iti spun este ca in orice management (politic, economic, etc) strategiile sanatoase se aplica pe termen lung , nu pe termen mediu. Si asta este valabil intr-o tara cum este Us. Tara care nu a trecut prin cele mai prospere vremuri in ultimii 11 ani

      • Exact aici este problema. Obama nu vrea, nu are interesul ca sa implementeze nimic bun, ca sa redreseze America. Deci nu timpul este problema, ci intentia.

  4. asta e. prezenta la vot conteaza ! noua daca ne spune un neica ‘nu mergeti la vot’, ne supunem cum se supun niste oi unui cioban. asa ceva in america ? pfff…i-ar intoarce spatele. ce mai..diferente mari ! ar fi atatea de spus, dar ma repet si am obosit sa o fac intr-o tara incapabila sa vada, sa judece, sa isi asume un vot, etc, etc.
    mi-a placut ce am citit 🙂

Lasă un comentariu